Producentansvar for emballage

­­Er din virksomhed omfattet af producentansvaret? Så er det vigtigt, at du senest den 31. august registrerer din virksomhed hos Dansk Produktansvar (DPA) og registrerer din virksomheds forventede mængder tilgængeliggjort emballage i 2024.

Er din virksomhed omfattet af producentansvar?

Hvis din virksomhed tilgængeliggør emballage eller påfyldt emballage på det danske marked, så er din virksomhed i udgangspunktet omfattet af producentansvaret for jeres emballage.

Når en virksomhed tilgængeliggør emballage på det danske marked betyder det, at virksomheden markedsfører/udbyder emballage eller allerede emballerede produkter til andre virksomheder eller direkte til forbrugeren mod eller uden vederlag.

Den virksomhed, fabrikant, importør eller distributør, der første gang tilgængeliggør emballage eller påfyldt emballage, er producent og dermed omfattet af producentansvaret. Det betyder, at hvis din virksomhed:

1.     fremstiller eller får fremstillet transport-, genbrugs-, primærproduktions- eller serviceemballage eller påfyldt emballage i eget navn eller varemærke, har I producentansvaret. Det betyder fx, at hvis I fremstiller eller importerer transportemballager, som videresælges til virksomheder, der anvender emballagen, så har I ansvaret, medmindre I har fremstillet emballagen i deres navn.

2.     er leverandør, der udbyder transport-, genbrugs-, primærproduktions- service- salgs- eller multipak emballage til mikrovirksomheder (også selvom de er fremstillet i mikrovirksomhedens navn), har I producentansvaret. Det betyder f.eks., at hvis I fremstiller serviceemballage til en mikrovirksomhed, har I producentansvaret, også selvom I har fremstillet emballagen i mikrovirksomhedens navn.

3.     er etableret udenfor Danmark, får I producentansvaret, hvis I tilgængeliggør emballager eller påfyldte emballager via fjernsalg direkte til slutbrugeren i Danmark.

Producentansvaret medfører, at din virksomhed har ansvaret for din virksomheds emballage, når det bliver til affald og ender i enten private eller andre virksomheders skraldespande. Ansvaret indebærer, at din virksomhed fremadrettet skal betale for håndteringen af emballageaffaldet. Din virksomhed skal dog først betale gebyrer for det håndteringen af din emballage fra 2025 af.

Du kan tage en test her og finde ud af, om din virksomhed er omfattet af producentansvaret.

 

Hvad udgør emballage?

Emballage udgør alle produkter af en hvilken som helst art og materiale, som bruges til beskyttelse, pakning, håndtering, levering fra producenten til brugeren eller forbrugeren. Det samme gælder for emballage, som bruges til at præsentere varen.

Producentansvaret for emballage omfatter både den primære (salgsemballagen), sekundære (multipak-emballagen) og den tertiære emballage (transportemballagen).

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt jeres emballage er omfattet af producentansvaret, så kan du tage en test her og finde ud af om hver enkelt emballage er omfattet af producentansvaret.

 

Nye krav om indberetning af emballage og gebyrer for emballageaffald

 Virksomheder har frist til at registrere sig hos Dansk Produktansvar (DPA) senest den 31. august 2024. Du kan registrere din virksomhed her. I forbindelse med registreringen skal virksomheden betale et opstartsgebyr på kr. 1.000,00. Hvis virksomheden allerede er registreret for andre producentansvar, er gebyret kr. 500,00.

Når du skal registrere din virksomhed, så skal du:

  • Bruge virksomhedens Mit ID Erhverv (hvis din virksomhed ikke er dansk, skal du oprette dig som bruger hos DPA)
  • Skaffe adgang til producentansvarsregistret (læs guiden her)
  • Registrere virksomhedens kontaktperson for producentansvar
  • Registrere data om jeres produktmængder i kg.

Derudover er det vigtigt, at du indrapporterer realistiske estimater for de forventede tilgængeliggjorte 2024 mængder. De forventede 2024 mængder skal bruges til opsætning af det fremtidige system for håndtering af emballageaffald. Når producentansvaret er fuldt implementeret den 1. oktober 2025, så vil det være faktiske realiserede emballagemængder, som virksomheden skal registrere.

Virksomheder skal betale gebyrer for håndteringen af emballageaffald fra 2025. Det er de reelle endelige indrapporterede 2025 mængder, som vil danne grundlaget for, hvor meget virksomhederne skal betale for håndteringen af deres andel af den samlede mængde emballageaffald i Danmark i 2025.

 

Hvem har producentansvaret?

Det er i udgangspunktet den første virksomhed, der tilgængeliggør emballage/påfyldt emballage på det danske marked, som har producentansvaret. Her kommer der nogle eksempler:

  • Sælger virksomhed A fra Danmark f.eks. papkasser til brug for emballering til virksomhed B, vil virksomhed A som udgangspunkt have producentansvaret.
  •  Hvis virksomhed A fra Danmark importerer papkasser til brug for emballering fra udlandet og herefter sælger papkasserne videre, vil virksomhed A have producentansvaret.
  • Hvis en mikrovirksomhed får udformet/fremstillet emballage/påfyldt emballage under eget navn/varemærke, har den virksomhed, der første gang tilgængeliggør emballagen/den påfyldte emballage, producentansvaret. Det kan være mikrovirksomheden selv, hvis de importerer emballagen/den påfyldte emballage ind fra udlandet.

Udenlandske virksomheder kan kun få producentansvaret, hvis de sælger emballage/påfyldt emballage første gang på det danske marked direkte til en slutbruger (forbruger/virksomhed).

  • Hvis en udenlandsk webshop sælger emballage/påfyldt emballage for første gang i Danmark til en dansk slutbruger, vil webshoppen have producentansvaret.
  • Hvis en dansk virksomhed fjerner transportemballage, som den har modtaget fra en udenlandsk virksomhed, bliver den danske virksomhed slutbruger af emballagen, og den udenlandske virksomhed har producentansvaret.

Særligt i forhold til ompakning:

  • Hvis en udenlandsk virksomhed f.eks. sælger emballerede produkter til dansk virksomhed A via fjernsalg, og den danske virksomhed A fjerner emballagen, fordi produkterne skal ompakkes, bliver den danske virksomhed A slutbruger af emballagen, og den udenlandske virksomhed vil i dette tilfælde få producentansvaret.
  • Sælger den danske virksomhed A de ompakkede produkter med ny emballage til dansk virksomhed B, vil virksomhed A få producentansvaret for den nye emballage, hvis de tilgængeliggør emballagen på det danske marked for første gang.

 

Bagatelgrænsen

Der er indført en bagatelgrænse på 8 tons emballage om året.

Hvis din virksomhed tilgængeliggør mindre end 8 tons emballage om året, så er din virksomhed stadig omfattet af registrerings- og indberetningspligten, og forpligtet til at betale gebyrer for emballageaffaldet, dog kan din virksomhed nøjes med kun at indberette den samlede forventede mængde.

Alle virksomheder er derfor omfattet af registrerings- og indberetningspligten, også selvom din virksomhed er omfattet af bagatelgrænsen.

 

Reglerne er ens i EU

Reglerne om producentansvar er grundlæggende ens i alle EU-lande og følger principperne om national registrerings- og indberetningspligt for virksomheder, der fremstiller eller importerer emballage eller emballerede produkter.

Hvis din virksomhed tilgængeliggør emballage eller påfyldt emballage i andre EU-lande, så skal emballagen registreres og indberettes i det pågældende EU-land af den virksomhed, der har producentansvaret.

Hvis du har spørgsmål til registrering, indberetning mv. i de andre landes producentansvarsregistre, må vi henvise til de myndigheder/organisationer, der fører tilsyn med producentansvarsreglerne, i de pågældende lande. Her er en liste over de øvrige landes producentansvarsregistre.

Hvis din virksomhed har emballage, som er omfattet af producentansvaret i Danmark, skal virksomheden registrere sig og indberette i det danske producentansvarsregister. Eksporterer virksomheden samtidig emballage til slutbrugere i andre EU-/EØS-lande, skal virksomheden også registrere, at de sælger emballage – via fjernsalg – til andre EU/EØS-lande i det danske producentansvarsregister. Mængderne, der er solgt til udlandet, skal ikke indberettes i det danske producentansvarsregister.

Hvis din danske virksomhed eksporterer emballage eller påfyldt emballage til udlandet, opstår der slet ikke et producentansvar i Danmark, da den danske virksomhed ikke tilgængeliggør emballagen på det danske marked.

Flere regler præsenteres i 2025 

I takt med implementeringen af EU-forordningen om emballage og emballageaffald i Danmark, vil flere regler for virksomheders producentansvar for emballage blive præsenteret i 2025.

Vi holder dig selvfølgelig opdateret på udviklingen af producentansvaret.

Kontakt

Hvis du har brug for råd eller vejledning om producentansvar for emballage, så kontakt vores juridiske eksperter.

Dit corporate-team hos LEAD Rödl & Partner


Alexandra Huber
Advokat, partner
T. +45 5116 7494
E. alexandra.huber@lead-roedl.dk


Sophie Amalie Drejer Jensen
Advokat
T. +45 2112 1082
E. sophie.drejer@lead-roedl.dk

 

Relaterede publiceringer